Mikä on perinnönjakosopimus?

Yleistä perinnönjakosopimuksesta

Perukirja ja perunkirjoitus usein mielletään perinnönjakamiseksi. Perukirjassa ei kuitenkaan jaeta omaisuutta. Oiva perinnönjaon väline on perinnönjakosopimus. Perinnönjakosopimuksella eli perinnönjakokirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jolla kuolinpesän osakkaat jakavat sopimalla kuolinpesän omaisuuden.

Perinnönjakosopimuksella sovitaan siitä, kuinka omaisuus jaetaan kuolinpesän osakkaiden kesken, ja mitä omaisuutta kukin pesän osakkaista saa. Perinnönjakosopimuksella voidaan sopia muun muassa siitä, miten suuren rahaosuuden kukin pesän osakas saa. Perinnönjakosopimuksella voidaan myös sopia siitä, että kelle yksittäinen omaisuus menee.  

Perinnönjakosopimuksen tekeminen  on ensisijainen perinnönjaon muoto. Lain mukaan osakkaat saavat perinnönjakosopimuksella jakaa omaisuuden haluamallaan tavalla. Ainut oikeastaan rajoite perinnönjakosopimusta tehtäessä on se, että kukin kuolinpesän osakas on saatava perinnönjakosopimuksella omaa perintöosuutta vastaa osuus. Koska kyse on sopimuksesta, tulee kaikkien pesän osakkaiden olla myös yksimielisiä perinnönjakosopimuksen sisällöstä.

 

Esimerkki:

Osmon, Atson ja Roosan äiti kuolee. Osmon, Atson, ja Roosan perintöosuudet ovat 1/3. Heidän äitinsä kuolinpesä omistaa pankkitilin, jossa on rahaa 50 000 euroa, kiinteistön arvoltaan 100 000 euroa ja auton arvoltaan 30 000 euroa. Omaisuuden yhteisarvo on 180 000 euroa. Kunkin perintöosuuden arvo on 60 000 00 euroa.

Osmo, Atso ja Roosa voivat vapaasti jakaa omaisuuden tekemällä perinnönjakosopimuksen. Heidän tulee kuitenkin omaisuutta jaettaessa muistaa, että kukin tulee saada jaettavasta omaisuudesta 1/3.

Kukin pesän osakas on myös hyväksyttävä perinnönjakosopimus.

Osmo ja Atso ehdottavat Roosalle, että omaisuus jaettaisiin niin, että Atso ja Osmo jakaisivat kiinteistön puoliksi keskenään ja ottaisivat kummatkin sen lisäksi 10 000 euroa rahaa. Roosa saisi loput rahoista ja ajoneuvon. Roosa ei kuitenkaan hyväksy ehdotusta, eikä siten allekirjoita perinnönjakosopimusta. Perinnönjakoa ei voida ehdotetulla tavalla suorittaa niin kauan, kunnes Roosa on päättänyt hyväksyä sopimuksen.

Haastavissa perinnönjakotilanteissa on suotavaa jakaa omaisuus toimitusjakona (ks. lisää toimitusjaosta)

 

Miksi tehdä perinnönjakosopimus, miksei vain valtuuttaisi kuolinpesän osakasta jakamaan omaisuus?

Usein kysytty kysymys perinnönjakosopimukseen liittyen on se, että onko se tarpeellinen. Vastaus tähän kysymykseen on yksiselitteinen: perinnönjakosopimus on välttämätön, mikäli haluaa jakaa kuolinpesän omaisuuden.

Tämä yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että kuolinpesää ei voida jakaa pelkästään siten, että yksi kuolinpesän osakkaista valtuutetaan jakamaan kuolinpesän rahavarat. Laki ja myös pankit edellyttävät perinnönjakosopimuksen laatimista.

 

Esimerkki:

Osmo, Atso ja Roosa päättävät jakaa äitinsä kuolinpesän rahavarat perunkirjoituksen jälkeen. Atso ja Roosa valtuuttavat Osmon valtakirjalla menemään pankkiin ja suorittamaan perinnänjaon.

Osmolle kuitenkin todetaan pankissa, ettei perinnönjakoa voida suorittaa, sillä perintö voidaan vain jakaa perinnönjakosopimuksella.

 

Kirjoittanut:

30.11.2023

Oskari Runola, oikeusnotaari

Takaisin blogiin